Elektriciteit leggen

Elektriciteit leggen

Elektriciteit: het is iets wat we in de huidige maatschappij zeker niet kunnen missen, of het nu gaat om een particuliere woning of een bedrijf. Elektriciteit leggen of laten leggen is dan ook een belangrijke stap om wooncomfort te creëren en bedrijfsprocessen naar behoren te doen verlopen. Niettemin is het een klus waar heel wat bij komt kijken. De eerste vraag die je jezelf al moet stellen is: leg ik zelf de elektriciteit in mijn woning of pand, of laat ik dat over aan een specialist?

Andere vragen zijn bijvoorbeeld hoeveel dat precies kost en hoe het in zijn werk gaat? Ik heb al gehoord van domotica, maar wat is dat nu precies? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord behoeven!

Elektriciteit zelf leggen of niet

Elektriciteit zelf  leggen

Als je een doe-het-zelver bent en je afvraagt of je ook wel de elektriciteit zou kunnen leggen of niet, dan is het belangrijk dat je met een aantal factoren rekening houdt. Een overzicht van de voordelen van elke aanpak:

1. Zelf de elektriciteit leggen

Als het werk niet al te groot is en je wel iets weet van elektriciteit en installaties, dan kan je proberen zelfstandig te werken. De voordelen hiervan zijn onder andere dat je voldoening haalt uit je werk en natuurlijk ook dat het goedkoper is. Echter is het risico op foutjes en vergissingen wel groter, aangezien een specialist is opgeleid om met alle mogelijke details rekening te houden.

2. Beroep doen op een professional

Het leggen van elektriciteit is een vaak onderschatte klus en in veel gevallen is het dan ook de moeite waard om een specialist in te schakelen. Risico's zijn er zeker, en beschikken over alle nodige kennis en ervaring is dan ook belangrijk. Zelfs als je zelfstandige te werk gaat is het een goed idee om professioneel advies in te winnen! Wil je geen risico nemen, schakel dan een specialist in voor de plaatsing van je elektrische installatie en voorzieningen.

De prijs voor het leggen van elektriciteit

Elektriciteit leggen prijs

Het effectief plaatsen van elektriciteit is één ding, maar daar komt natuurlijk ook een zekere prijs bij kijken. Vaak hebben mensen niet zoveel duidelijkheid over hoeveel dat nu precies kost. Als je rekening houdt met alle maatregelen, met andere woorden de elektriciteitsinstallatie, de elektriciteitskast, de nodige bekabeling, stopcontacten en schakelaars, dan loopt de prijs voor installatie al snel op tot 9000 euro. Kies je daarbij voor domotica, dan loopt die prijs immers nog hoger op. Zo'n systeem met automatische besturing kost gemiddeld zo'n 6,500 euro, afhankelijk van de aanbieder. De kwaliteit van de elektrische installatie

Het spreekt voor zich dat het inschakelen van een specialist meer kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid garandeert. De prijs die je betaalt lijkt dan wel erg hoog te liggen, op de lange termijn zou het wel eens goedkoper kunnen uitkomen. Als je alles zelf doet en om de zoveel maanden herstellingen of vervangingen moet laten doen, dan betaal je je daar snel blauw aan.

Je kan natuurlijk goed wikken en wegen door verschillende elektriciens te vergelijken. Per uur betaal je gemiddeld 35 euro zonder BTW. Of je minder of meer betaalt hangt vooral af van de ervaring van de specialist, de locatie en de kosten voor het materiaal.

Het belang van een elektriciteitskeuring

elektriciteitskeuring

Als je elektriciteit laat aanleggen, dan betekent dat ook dat je een keuring moet hebben. Dit is verplicht in bepaalde gevallen vanaf 1 juli 2008:

  • Als de woning wordt verkocht
  • Als er veranderingen, renovaties of uitbreidingen van de huidige elektrische installatie worden doorgevoerd.
  • Als er sprake is van een tijdelijke elektrische installatie (bijvoorbeeld in het geval van werfkasten)
  • Als de huidige aansluiting verzwaard moet worden

Ook moet de installatie hoe dan ook elke 25 jaar gekeurd worden. Voor installaties die gebouwd zijn na 1 oktober 1982 gelden specifieke regels die in het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties beschreven zijn. Hoeveel betaal je nu precies voor zo'n keuring? De prijs gaat van 125 tot 175 euro. Het gaat echter om een verplichte maatregel die door een officieel instantie moet worden uitgevoerd!

Hoe leg je elektriciteit aan?

De opbouw van een elektrische installatie vereist een specifieke aanpak. Het volgende overzicht geeft wat meer duidelijkheid over hoe dit precies in zijn werk gaat als je dit door een specialist laat doen:

1. De situatie bepalen

Eerst en vooral is het belangrijk dat de opbouw van de installatie zelf vastgelegd wordt: waar komen de stopcontacten en schakelaars, enzovoort? De professional doet diet op basis van de inrichting van de ruimtes in de woning en architecturale plannen.

2. Aftekeningen maken in de woning

Vervolgens worden de vastgelegde beslissingen verwerkt in de woning zelf. Met andere woorden, de elektricien gebruikt een waterpas, laser en meters om aan te geven waar geslipt, gekapt en geboord zal moeten worden.

3. Slijpen, kappen en boren

De volgende stap is het effectief uitvoeren van die werken. Zodra de aftekeningen klaar zijn wordt er geslepen, uitgekapt en geboord op de precieze locaties waar schakelaars, verlichting en stopcontacten moeten komen. Daarna worden de inbouwpotjes geplaatst.

4. Leidingen leggen

Aan de hand van een zogenaamd legplan wordt de leidingen geplaatst waar ze horen te liggen. Dit is belangrijk omdat de werking en efficiëntie van de installatie daarvan afhangt. Er wordt altijd op voorhand bepaald waar die leidingen moeten liggen.

5. Cementeren van de gleuven

Zodra de leidingen en kabels liggen waar ze moeten liggen worden de open gleuven dicht gecementeerd. De professional controleert wel altijd of de leidingen goed in de muur wegzitten.

6. De schakelaars en stopcontacten aanbrengen

Zodra het cement gedroogd is kan de specialist beginnen met de afwerking. Dit houdt in dat de schakelaars, stopcontacten en nog andere zaken nauwkeurig geplaatst worden met een waterpas.

7. De zekeringkast aansluiten

Vervolgens moet de zekeringkast aangesloten worden, alsook de kabels op de stuurblokken en de automaten.

8. De installatie uittesten en een dossier opmaken

De elektrische installatie wordt uiteindelijk getest om te kijken of alles naar behoren werkt. Ook wordt er nagemeten en stelt men een elektrisch dossier op. Dit is belangrijk voor de keuring van de installatie: het is eigenlijk een soort samenvatting van het werk.

Het belang van domotica voor leefbaarheid en comfort

domotica elektriciteitswerken

Hoewel een elektrische installatie natuurlijk de basis vormt van een woning die leefbaar is en comfort biedt, zijn er tegenwoordig ook nog andere mogelijkheden. Zo kan je ervoor kiezen om domotica te installeren. Het woord zelf is een samentrekking van 'domus' en 'informatica, robotica en telematica', en duidt eigenlijk op de automatisering van huiselijke voorzieningen.

Als je je woning daarmee wil uitrusten, dan worden de kabels al bij het installeren van de elektriciteit op die voorzieningen aangepast - tenminste bij bekabelde domotica. Tegenwoordig bestaan er echter ook draadloze domotica die functioneren op basis van WIFI of radiofrequentie. Ook is het mogelijk om voor een centraal systeem te kiezen. Hierbij zijn alle voorzieningen aangesloten aan één toestel. Een decentraal systeem houdt dan weer in dat alle elektrische apparatuur en voorzieningen afzonderlijk werken.

Domotica voegt ongetwijfeld waarde toe aan het leef- en wooncomfort van de woning. Tegenwoordig kiezen heel wat huishoudens voor een dergelijke uitbreiding, aangezien elektrische rolluiken, verlichting, automatische kranen en nog veel meer - zaken die tot de domotica gerekend worden - wonen en werken zoveel aangenamer maken.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Elektricien MS. Alle Rechten Voorbehouden