Een schakelaar aansluiten

Een schakelaar aansluiten

Als je in je huis een op een bepaalde plek een lamp wilt hangen, kan mogelijk zijn dat je deze moet verbinden met een schakelaar. Soms is er geen bestaande schakelaar aanwezig en moet je een schakelaar aansluiten. Heb je niet veel verstand van een schakelaar aansluiten, dan kun je de schakelaar laten aansluiten door een elektricien. Wil je toch zelf een schakelaar aansluiten dan moet je wel het nodige weten over de verschillende soorten schakelaars.

Hoe werkt een schakelaar?

Als leek zijnde weet je niet beter, dat je met een druk op de schakelaar een licht kunt aanschakelen. Met weer een druk op de schakelaar schakelt het licht uit. De techniek die hierachter zit is niet zichtbaar en zit verborgen in de muur. De belangrijkste onderdelen zijn de schakelknop en de aansluitklemmen. Verder ontstaat stroom en wordt het licht aangeschakeld wanneer de fasedraad met elkaar verbonden wordt. Om het licht weer uit te schakelen zijn de aansluitklemmen belangrijk. Deze aansluitklemmen onderbreken namelijk de fasedraad, zodat het licht weer uitgaat. Met weer een druk op de schakelaar zorgen de aansluitklemmen ervoor dat het fasedraad met elkaar verbonden wordt en er een volledige stroomtoevoer ontstaat, waardoor het licht weer aangaat. Daarnaast is er nog de nulgeleider. De nulgeleider is een draad dat ervoor zorgt dat de netspanning weer naar het elektriciteitsnet teruggevoerd wordt. Van deze schakelaars en de techniek die hier achter schuilt zijn verschillende types verkrijgbaar en goed om te weten bij een schakelaar aansluiten.

Soorten schakelaars

Enkelpolige schakelaar

Enkelpolige schakelaar

De enkelpolige schakelaar is vooral bedoeld in droge ruimtes en bestaat uit 1 schakelaar, dat op 1 plek te bedienen is, met 2 aansluitklemmen om de fasedraad te onderbreken. Dit is ook de meest eenvoudige schakelaar, waarbij enkel de fasedraad onderbroken wordt en niet de nulgeleider.

Dubbelpolige schakelaar

Dubbelpolige schakelaar

Dubbelpolige schakelaars of tweepolige schakelaars werken op dezelfde manier als een enkelpolige schakelaar, maar wordt er niet alleen de fasedraad onderbroken, maar ook de nulgeleider. Dit creëert extra veiligheid en daarom is een deze schakelaar zeer geschikt in natte ruimtes. De dubbelpolige schakelaar is daarom voorzien van 4 aansluitklemmen.

Wisselschakelaar

wisselschakelaar

Wil je een wisselschakelaar als schakelaar aansluiten, dan kun je vanaf 2 verschillende plekken 1 lichtpunt bedienen. De schakelaars hebben 1 schakelknop 3 aansluitklemmen en is een schakelaar met 3 draden. De dubbele wisselschakelaar bestaat uit één enkele behuizing en twee schakelknoppen. De dubbele wisselschakelaar is dan ook voorzien van 6 aa

nsluitklemmen.

Serieschakelaar

Serieschakelaar

Met een serieschakelaar als schakelaar aansluiten kun je 2 lichtpunten vanaf 1 plek bedienen. De schakelaar heeft twee halve schakelknoppen. Eigenlijk zijn dit 2 enkelpolig schakelaars in 1 behuizing. Een serieschakelaar heeft 3 aansluitklemmen.

Zelf schakelaar aansluiten of schakelaar laten aansluiten?

Als je je een beetje in de schakeltechniek verdiept, kom je een heel eind om zelf een schakelaar aan te sluiten. Ga wel altijd voorzichtig te werk en werk met de juiste geaarde schroevendraaiers. Wil je helemaal zekerheid dat een schakelaar aansluiten op de juiste manier gebeurt, dan kun je de schakelaar laten aansluiten door een elektricien. Je weet dan dat de schakelaar is aangesloten door een expert en krijg je garantie, mocht onverhoopt iets mis lopen.

Elektricien MSM is in heel Vlaanderen actief zoals Hasselt, Aalst en Leuven, neem vandaag nog contact met ons op.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Elektricien MS. Alle Rechten Voorbehouden