Stopcontact laten plaatsen door een elektricien

Stopcontact laten plaatsen door een elektricien

Stopcontacten zijn onmisbaar in huis. Vooral op plekken, zoals de keuken, waar je van doen hebt met veel verschillende elektrische huishoudapparaten, is het hebben van genoeg stopcontacten geen overbodige luxe. Vaak komt het ook voor dat je aan het klussen bent en net op de plek waar je het nodig hebt, is geen elektriciteit en dus geen stopcontact aanwezig. Je moet dan in de weer met verlengsnoeren, wat het project er niet veiliger op maakt. In dit soort gevallen kan het nodig zijn om een stopcontact te laten plaatsen of als er wel elektriciteit in de buurt is een stopcontact te verplaatsen. Soms kan het nodig zijn om een stopcontact te vervangen. Wie kent niet de stopcontacten die door de jaren heen zo veel gebruikt zijn, dat deze bijna geheel uit de muur hangt? Wanneer je niet veel verstand van elektriciteit hebt is het niet aan te raden om zelf een stopcontact te plaatsen, te vervangen of te verplaatsen. Beter is het dan om een elektricien in te schakelen, zodat je zeker weet dat je stopcontacten professioneel geplaatst worden. De prijs van de elektricien kan wel hoog zijn, maar je bent wel verzekerd van een veilig gebruik van je stopcontacten.

Soorten stopcontacten

Vooral bij een stopcontact laten plaatsen of als je een stopcontact wilt vervangen is de keuze van het soort stopcontact je kiest belangrijk. Belangrijk is om te weten dat de prijs voor een stopcontact met de meeste opties niet overdreven hoog is. Laat je niet door de prijs leiden als het gaat om een stopcontact, want deze wordt veel gebruikt en dan moet het een zo veilig mogelijk stopcontact zijn. Kies ook bij het plaatsen van een stopcontact of het vervangen, voor stopcontacten die bij je interieur passen. Dit wordt best wel ondergewaardeerd, maar vooral stopcontacten in het zicht zijn gewoon onderdeel van het interieur. Bespaar dus niet op de prijs voor een mooie stopcontact. Nog belangrijker is natuurlijk de binnenkant van een stopcontact. Dit bepaald namelijk de veiligheid van het stopcontact, alsmede voor de gehele elektriciteit in je woning.

Met randaarde of zonder randaarde?

Met randaarde of zonder randaarde stopcontact

Stopcontacten met of zonder randaarde, oftewel geaarde of ongeaarde stopcontacten zijn vaak de eerste keuze die gemaakt moet worden als je een stopcontact moet uitkiezen. Het grote voordeel van aarding in een stopcontact is dat bij een eventuele lekstroom de apparatuur niet onder stroom komt te staan. In het stopcontact is een aarddraad aanwezig die ervoor zorgt dat spanning van de lekstroom afgevloeid wordt richting aarde en dat aardlekschakelaar ingeschakeld wordt. Nu is het wel zo dat ook ongeaarde stopcontacten niet heel gevaarlijk zijn, omdat de behuizing van de meeste stekkers die je in een ongeaard stopcontact steekt, bedekt zijn met isolerend materiaal. De kans dat ook apparaten die zijn aangesloten op ongeaarde stopcontacten onder stroom komen te staan is nagenoeg nihil. In vochtige ruimtes is een geaarde stopcontact aan te raden, sterker nog, het is verplicht. Zo wordt elk risico vermeden, want vocht en elektriciteit gaan niet samen. Bij het vervangen, verplaatsen of plaatsen van een stopcontact is het goed om deze altijd door een geaarde stopcontact te vervangen. In de prijs tussen geaard of ongeaard zal niet veel verschil zitten en je loop wel minder risico’s. Geaarde stopcontacten zijn gemakkelijk te herkennen aan de metalen pinnetjes aan de zijkant en ze zijn dieper.

Kinderbeveiliging

Vooral als je jonge kinderen hebt, is het verstandig de stopcontacten te vervangen door één met kinderbeveiliging. Kinderen zijn nu eenmaal nieuwsgierig dus ze willen van alles in de gaatjes stoppen en dat kan gevaarlijk zijn. Bij kinderbeveiliging zit er een plastic plaatje over het gedeelte waar de stekker in moet, maar dan met de gaatjes in tegengestelde richting. Je plaatst daar de pinnen van de stekker op en draait op deze manier het plaatje totdat de stekker in de gaten van het stopcontact vallen.

1-voudig of 2-voudig

1-voudig stopcontact

Bij het verplaatsen, vervangen of plaatsen van een stopcontact is kun je ook een 2-voudig stopcontact laten plaatsen. 2-voudige wandcontactdozen zijn handig, zodat je altijd een stopcontact over hebt. Je kunt kiezen voor de horizontale of de verticale variant. Ook zijn er varianten verkrijgbaar, waarbij er een combinatie is met een schakelaar, zodat je daar het licht mee aan en uit kunt doen.

2-voudig stopcontact

Stopcontact laten plaatsen door elektricien

De prijzen bij het plaatsen van een stopcontact, het verplaatsen of vervangen door een elektricien worden voor het grootste gedeelte bepaald door de prijs van het uurloon van de elektricien. Vooral bij het verplaatsen en het plaatsen van een stopcontact heeft de elektricien veel tijd nodig voor onder andere frezen van sleuven en het doortrekken van kabels. De prijzen voor gebruikte materialen hoeft niet zo duur te zijn. Van de totale prijs voor een stopcontact laten plaatsen, zal 80% tot 85% van de prijs bestemd zijn als arbeidsloon voor de elektricien. De prijzen zijn van enkele factoren afhankelijk:

Plaatsen van een stopcontact of verplaatsen?

Wanneer je het verplaatsen van een stopcontact overweegt, bedenk dan of dit de moeite waard is. De prijs voor het verplaatsen is misschien wel hoger dan enkel het plaatsen van een stopcontact. Wanneer je kiest voor een stopcontact laten plaatsen in plaats van verplaatsen, dan is de kans dat je best veel op de prijs kunt besparen.

De plaats

Kies voor de plaats voor het plaatsen van een stopcontact op maximale afstand van 2 meter van een elektriciteitspunt. Anders moet je misschien de elektriciteit verplaatsen wat de prijs doet laten stijgen.

Type muur

De prijzen voor een stopcontact laten plaatsen in een betonmuur zullen hoger zijn dan de prijs voor een muur van gipsbeton. De elektricien heeft dan veel meer tijd nodig om sleuven in de muur te frezen.

Uurtarief

Het is verstandig om vooraf een vaste prijs voor het totale project voor het vervangen, verplaatsen of plaatsen van een stopcontact af te spreken. Met een uurtarief kan de prijs oplopen als de elektricien veel tijd nodig heeft. De gemiddelde prijs voor een elektricien is al snel € 40,- per uur.

Extra’s

Extra opties kunnen de prijs voor een stopcontact laten plaatsen of verplaatsen of vervangen laten stijgen. Denk daarbij aan de kinderbeveiliging, een tijdschakelaar of een wandcontactzuil in de tuin.

Prijzen stopcontact laten plaatsen

Prijzen stopcontact laten plaatsen

Voor het laten plaatsen van een stopcontact zijn verschillende projecten mogelijk met verschillende prijzen. Voor het plaatsen van een stopcontact ben je gemiddeld tussen de € 60,- en € 115,- kwijt. De prijs voor het vervangen van een stopcontact is € 25,- tot € 45,-. De prijs voor het verplaatsen binnen 2 meter van een elektriciteitspunt is gemiddeld € 50,- tot € 75,-. Bij meer dan 2 meter wordt de gemiddelde prijs met € 10,- per meter verhoogd. Deze prijzen gelden overigens voor gipsbetonmuren. De prijs voor het verplaatsen van een stopcontact in betonmuren is gemiddeld € 75,- tot € 90,-. Dit zijn uiteraard richtprijzen, maar wel inclusief de prijs voor de elektricien.

Neem vandaag nog contact op, we zijn actief in heel Vlaanderen zoals Brussel, Antwerpen en Gent.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Elektricien MS. Alle Rechten Voorbehouden