Domotica

Domotica maakt het leven makkelijker

Met de sprongen die we maken in technologische vernieuwing staan we niet altijd stil bij de voordelen die het oplevert voor ons dagelijks leven. Tien jaar na de introductie van de iPhone vinden we het heel normaal dat we een draagbare computer in onze zak dragen. Met deze smartphone kunnen we zelfs de apparatuur in huis bedienen. Dat noemen we Domotica, huis automatisering of “smart homes”. Domotica levert naast elektriciteitswerken ook Domotica diensten om van uw huis een slimme woning te maken.

Domotica

Steeds meer bewoners in de regio laten Domotica in het huis plaatsen. Binnen de industrie en op kantoor werden dergelijke functies al langer toegepast, de term Domotica kwam voor het voetlicht toen deze functies beschikbaar kwamen voor minder validen. Senioren of mensen met een lichamelijke beperking kunnen geholpen worden met elektronische functionaliteit in huis. Nu wordt Domotica ook steeds vaker toegepast in woonhuizen vanwege het comfort en gebruiksgemak.

Wat is Domotica ?

Bij Domotica spreken we over de integratie van diensten en technologie met als doel een hogere kwaliteit van leven en wonen. Het woord Domotica is afkomstig van het Latijnse woord “domus”, wat huis betekent, en de toevoeging “tica” wat duidt op de toegepaste wetenschap. Andere termen voor Domotica zijn “huis automatisering” en “smart homes”. Het elektriciteitsnetwerk in de woning wordt door een gespecialiseerde elektricien uitgebreid met sensoren die actuatoren aansturen middels een processor, controller of computer. Dit geeft al aan dat er veel technische kennis vereist is voor het aanleggen van Domotica in de woning. Domotica heeft deze kennis in huis.

Toepassingen van Domotica in de woning

Er zijn verschillende toepassingen van Domotica om uiteenlopende doelstellingen te bereiken. Dit zijn de meest voorkomende toepassingen:

  • Bedienen van verlichting: Door de stopcontacten en lampen uit te rusten met speciale elektronica is het mogelijk de verlichting op afstand te bedienen. Vanaf de bank, maar ook in het buitenland op vakantie. Zo lijkt het huis bewoond, ook wanneer u zelf niet aanwezig bent. U kunt met slimme verlichting ook stroom besparen.
  • Beveiligen van een gebouw: Deze toepassing wordt bij Domotica gebruikt in zowel particuliere woningen als zakelijke panden. Het traditionele alarmsysteem kan worden gekoppeld aan diverse diensten waaronder preventieve maatregelen maar ook handelingen bij een (poging) tot inbraak. Denk aan automatische signalen naar uw smartphone of naar de veiligheidsdienst.
  • Een woning veiliger maken: Bij Domotica wordt veel aandacht besteed aan de persoonlijke veiligheid van de bewoners. Bij minder validen en senioren kunnen elektrische apparaten beveiligd worden. Een bewoner kan een ketting krijgen met een alarm om familie en zorgposten automatisch in te lichten bij calamiteiten.
  • Extra leefcomfort: Voor veel mensen staat Domotica vooral voor een verhoging van comfort in het dagelijks leven. Via het elektriciteitsnetwerk kunnen veel functies draadloos worden gekoppeld, met internet worden verbonden en op afstand bediend of zelfs automatisch voor u “denken”. Met een “slim” huis heeft u meer tijd om te werken, en te genieten van uw kostbare tijd.

Voor alle mogelijkheden van Domotica kunt u terecht bij de specialist in de buurt. Ontdek de voordelen van een slimme woning.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Elektricien MSM. Alle Rechten Voorbehouden