Zekeringkast aansluiten door Elektricien

Woon je in een ouder huis of ben je de eigenaar van een nieuwbouwhuis? Dan kom je er waarschijnlijk niet onderuit om een vervangende of nieuwe zekeringkast te plaatsen. Op deze pagina geven wij je informatie over alles dat je moet weten voordat je overgaat op het plaatsen of laten plaatsen van een zekeringkast.

Wanneer een zekeringkast plaatsen

Het plaatsen van een meterkast of zekeringkast is nodig wanneer je een oudere woning hebt. Maar ook wanneer je eigenaar bent van een gemoderniseerde woning, vaak in combinatie met een volledig nieuwe elektrische installatie.

elektrische zekeringkast

Maar ook bij de volgende situaties is vervanging van de meterkast noodzakelijk:

  • Uitbreiding van de elektrische apparaten
  • Wanneer de meterkast verplaatst wordt
  • Bij krachtstroomvoorziening
zekeringkast uitbreiden

De oude vervangen door een nieuwe

Wanneer de oude meterkast in zijn geheel wordt vervangen, dan is het goed om de nieuwe uit te breiden naar het vermogen dat je op dat moment nodig hebt. Ook het gedeeltelijk vervangen of laten vervangen van de groepenkast is een mogelijkheid. Dit laatste is uiteraard voordeliger dan wanneer er een volledig nieuwe kast geplaatst wordt.

Zelf een groepenkast vervangen is geen aanrader, aangezien je kennis dient te hebben van onder andere het volgende:

  • Weten hoeveel groepen je nodig zult hebben
  • Heb je een 1 fase of 3 fase (220V of 380V) nodig?
  • Weten hoeveel aardlekschakelaars je nodig hebt
  • Wil je gebruikmaken van een beltrafo, een spanningsomvormer voor de deurbel?
  • Ga je gebruikmaken van zonnepanelen?

Het aansluiten van de groepen

Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal aspecten. Namelijk de aarding en de verdeling van de groepen in de kast.
De groepen in de groepenkast dienen zodanig verdeeld te zijn, dat er een optimale distributie plaatsvindt van de stroom capaciteit. Het mag immers niet zo zijn dat wanneer je de wasmachine tegelijk gebruikt met de wasdroger, dat de groep eruit klapt.
Een goede stroomverdeling is daarom cruciaal om zonder zorgen gebruik te maken van uw elektrische apparaten.
Een aardlekschakelaar met een bijbehorende aardpen is daarnaast ook een vereiste.
Zie het als een extra beveiliging die overbelasting van het elektriciteitsnetwerk tegengaat en tevens voorkomt dat apparaten doorbranden. Sinds 1976 is deze aardlekschakelaar verplicht in iedere nieuwe meterkast.

verdeelbord

De hoofdschakelaar

Een hoofdschakelaar in een zekeringkast is onmisbaar. Het is namelijk het centrale punt vanwaar de toevoer van stroom volledig onderbroken kan worden. Dit is noodzakelijk bij zowel kortsluiting als bij werkzaamheden aan het elektriciteitsnetwerk in huis.

Het aantal groepen

In het algemeen heeft een woning 4 tot 8 groepen in de groepenkast. Soms zelfs meer, denk aan wel 12 groepen. Het is goed om te berekenen voor je eigen situatie hoeveel groepen je nodig hebt. Gebruik hiervoor de volgende berekening: Een groep is gemiddeld 16 ampère. Maximaal kan een groep een belasting aan van 16 x 230 Volt = 3680 Watt. Wanneer je kijkt op je elektrische apparaat, staat er precies vermeld hoeveel Watt deze gebruikt. Zo kun je zelf een berekening maken van het aantal groepen dat jij nodig zult hebben in je meterkast.

De groepenkast aansluiten

Het aansluiten van de groepen kun je het beste laten doen door een elektricien. Dit omdat een elektricien exact weet hoe hij de stroom moet verdelen, om later niet in de problemen te komen.
Bij het aansluiten van een groepenkast wordt alles vanaf de hoofdschakelaar voorbereid. Vanuit dit punt worden alle draden doorgetrokken en verdeeld onder het aantal automaten in de kast.
Daarnaast is het correct aansluiten van de aarding ook belangrijk. Deze zorgt ervoor dat je niet onder stroom komt te staan.
Lees hier meer wat onze elektricien voor u kan doen.

Veiligheid

Extra veiligheid wordt geboden door de hoofdzekering die een ingebouwde smeltbeveiliging heeft. Alleen een erkend bedrijf mag deze installeren, omdat deze hoofdzekering verzegeld is. Tussen de hoofd stop en de meterkast zit namelijk de energiemeter die naar de hoofdschakelaar en de groepenkast leidt. Vanuit de hoofdschakelaar wordt de stroom verdeeld onder de beschikbare groepen. Deze groepen verzorgen de elektriciteit voor lichtpunten en stopcontacten in diverse ruimtes.

Voordelen van vervangen

Het belangrijkste voordeel van het vervangen van de zekeringkast is de veiligheid. Waarbij de mogelijkheid bestaat om de groepenkast aan te passen en uit te breiden zonder dat er overbelasting optreedt. Zo kun je onbezorgd gebruik maken van al je elektrische apparaten, wanneer het jou uitkomt.

zekeringkast laten aansluiten

Een zekeringkast aansluiten of vervangen?

Heb je besloten om over te gaan tot het laten plaatsen van een nieuwe meterkast, dan ben je bij Elektricien MSM aan het juiste adres. Het zelf vervangen van de meterkast is vrijwel onmogelijk en daarnaast ook nog eens levensgevaarlijk.
Laat u zich door ons adviseren en vraag vrijblijvend een offerte aan.
Wij zijn bereikbaar via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0488 800 94. Actief voor u in heel Vlaanderen!

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Copyright © 2016-2017 Elektricien MS. Alle Rechten Voorbehouden